Välj en sida

Vår golfklubb i virustider

28 maj 2020 | Covid-19, Klubben

Att det nya coronaviruset ställt till det, lär ingen ha undgått. På klubben och i golfen, har vi hittills kommit lindrigt undan. Vi kan i stort sett träna och spela som vanligt. Vi är lyckligt lottade. Dock väntar vi fortfarande på besked från Svenska Golfförbundet avseende nya villkor för golftävlingar. För att kunna genomföra tävlingar som till fullo följer rekommendationerna, behöver vi se vissa lättnader i de regler som nu gäller. Vi hoppas på besked i början av juni. 

Anledningarna till att vi vill återuppta tävlingsverksamheten är många. En av dem är att klubbens ekonomi är beroende av de intäkter klubben har i form av sponsorstödda tävlingar där intäkterna från tävlingsavgifter går till klubben. I vår klubb kommer ungefär hälften av de pengar vi har kvar efter det att obligatoriska avgifter till förbunden är inbetalda, just från tävlingsverksamheten. Av den anledningen bemyndigade Årsmötet 2020 styrelsen att, vid behov, göra en ny budget och ta ut en högre medlemsavgift. Att vi behöver se över vår budget är ofrånkomligt, men vi hoppas fortsatt att en höjning av medlemsavgiften inte ska vara det.

I detta läget är det därför extra glädjande att golfen generellt, men även i vår klubb, fått ett stort uppsving. På Åkagårdens GK har vi under våren sett en rekordstor tillströmning av inte mindre än 172 nya medlemmar. 43 av dessa är helt nya, i betydelsen inte-tidigare-golfare och, allra mest spännande, 36 av dessa 172 är juniorer eller knattar – framtidens golfare!

Även detta ska vi vara mycket tacksamma för. Det kommer att kunna hjälpa oss med ekonomin i år och förhoppningsvis också öka aktiviteten, t ex i framtida tävlande under många år framöver. Det kan till och med vara så att vi, just på grund av vad Covid-19 ställer till med, ser ett par nya stjärnskott på golfhimmeln om en tio, tolv år.

Insatsen etablerade medlemmar och spelare måste vara beredda att göra, är att välkomna och vara beredda att hjälpa dessa nya medlemmar – inte bara på driving range eller övningsfältet, i shoppen eller restaurangen, utan även ute på banan. De som är ovana vid banan, och framför allt de som också är nya golfare, kommer att behöva lite extra tid i början. Vi har alla varit nybörjare. Om man hamnar bakom en boll som tar lite mera tid på sig än man tycker känns rimligt, måste man kunna visa hänsyn och ha lite tålamod. Och, om det visar sig finnas skäl och möjlighet till att vidtala någon, tänk på att göra det på ett respektfull sätt och med ett vänligt tilltal. Målet är att uppmuntra till bättre spel och en bättre förståelse för hur golfen fungerar bäst för oss alla – utan att äventyra trivseln eller den positiva upplevelse vi alla vill att golfen ska vara!

 

Clas Runnberg
Ordförande